Door de POH – Huisartsenpraktijk Heusden – Oud-Heusden
Header afbeelding
Kasteellaan 28/29 5156 CJ Oud-Heusden Tel:0416-661250

Door de POH

Het longfunctieonderzoek

Voorlopig kunnen wij ivm de beperkingen tijdens de corrona crisis geen longfunctie onderzoek aanbieden. Bij het onderzoek komen aerosolen vrij. In bepaalde gevallen kan het onderzoek wel in het ziekenhuis gebeuren.

Bij klachten van benauwdheid of kortademigheid kan door de huisarts een longfunctietest aangevraagd worden. Dit onderzoek vindt plaats op de praktijk en wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuner.

Bent u bekend met astma of COPD, dan wordt u jaarlijks uitgenodigd voor een longfunctieonderzoek. Mocht u geen uitnodiging ontvangen hebben, neem dan contact op met de praktijkondersteuner. Dit kan via de assistente.

Voor meer informatie betreffende dit onderzoek zie de link.

Informatie over het longfunctieonderzoek

Hoe gebruik ik mijn inhalator / puffer?

Tijdens het de controle voor astma of COPD wordt altijd gekeken hoe u de inhalatiemedicatie, de puffer, gebruikt.
Het is belangrijk dat u uw inhalator goed gebruikt, zodat de medicijnen optimaal werkzaam zijn. Als u twijfelt of u uw inhalator op de  juiste manier gebruikt, kunt u dit checken door hier te klikken.

Hier kunt u instructiefilmpjes vinden en de instructie op papier. U kunt klikken op de inhalator die u gebruikt.

Mocht u hierna nog vragen hebben, mag u altijd contact opnemen met de praktijkverpleegkundige.

Thuis uw bloeddruk meten

Steeds meer mensen hebben een bloeddrukmeter in huis. Een goede bloeddrukmeter moet aan een aantal eisen voldoen. Als u overweegt een bloeddrukmeter aan te schaffen, kijk dan eens op de site van de Nederlandse Harststichting. Zij hebben een lijst met goedgekeurde meters. Als u hier klikt, komt u op de site van de hartstichting met informatie over bloeddrukmeters.

Soms komt het voor dat wij u vragen om thuis uw bloeddruk te meten. Om dat goed te kunnen doen hebben we een aantal aandachtspunten op papier gezet. Deze kunt u vinden door op onderstaande link te klikken.
Het registratieformulier kunt u gebruiken als u uw bloeddruk moet doorgeven aan uw POH. Tegenwoordig worden de uitslagen veelal via de app doorgegeven, of de praktijkondersteuner legt uit hoe een ander programma (VIP) te gebruiken is.

Thuis meten van uw bloeddruk

24 uurs bloeddrukmeting

Als uw bloeddruk verhoogd is, of als uw bloeddruk thuis goed is maar op de praktijk te hoog, dan kan er een 24 uurs bloeddrukmeting worden afgesproken.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u klikken op onderstaande link.

Mocht u daarna nog vragen hebben kunt u ze stellen aan de praktijkondersteuner.

Informatie over de 24 uurs bloeddrukmeting

Halfuursbloeddrukmetiing

Soms is het beter om niet een 24uurs bloeddrukmeting te doen, maar in een half uur enkele metingen achterelkaar. Dan krijgt u een bloeddrukband om de arm die een aantal maal volgens een vast protocol eopgeblazen wordt om een meting te verrichten.